Četiri razloga zbog čega sunčane naočale treba nositi i tokom zime


Ukoliko kreirate planove za zimu i odlazak na planinu, mnogi od vas najčešće razmišljaju o zimskoj opremi za automobile, zimskoj odjeći, skijama, čarapama, rukavicama… Međutim, na vašem popisu trebale bi se naći i sunčane naočale.

Ukoliko ste gledali zimske olimpijske igre ili općenito zimske sportove, onda sigurno možete razumjeti važnost sunčanih naočala tokom zimskog perioda.

Naime, snijeg može biti veoma zasljepljujuć a hladnoća zbog koje ne osjećamo sunčevu toplotu, neće smanjiti sunčev odsjaj te potencijalne štetne uticaje za naše oči.

Naime, zimsko sunce može biti čak i štetnije nego tokom ljeta obzirom da pada pod drugačijim uglom, te nas na taj način još više izlaže UV zračenju.

Brojne analize govore da snijeg reflektuje skoro 80% sunčevih štetnih zraka.

Tokom zimskog perioda, sunčeve efekte mogu pogoršati i suhi vjetrovi, pa ukoliko ne zaštitimo naše oči na pravi način, možemo prouzrokovati određene probleme.

U nastavku ovog teksta, predstavit ćemo četiri razloga zbog čega je bitno nositi sunčane naočale tokom zime.

Zaštita očiju

Sunčeva svjetlost je definitivno zdrava za naše tijelo i organizam, najviše zbog prirodnog izvora vitamin D. Ali ipak trebamo paziti na pretjerano izlaganje suncu jer ako kožu izlažemo direktnoj sunčevoj svjetlosti bez bilo kakve zaštite, to može biti veoma bolno, posebno ukoliko naša koža bez zaštite pocrveni. Slično je i sa našim očima. Tokom zimskim mjeseci sunčeva svjetlost se odbija od snijega i leda te na taj način može prouzrokovati fotokeratitis odnosno snježnu sljepoću.

Na svakih 1000 metara nadmorske visine, UV zračenje se povećava za 10 do 12%, sasvim je svejedno da li ćete skijati ili samo šetati i uživati u prirodi. Ukoliko to radite bez adekvatne zaštite odnosno bez sunčanih naočala, povećava se opasnost od povrede očiju.

Glavobolja i smanjenje umora očiju

U vedrim danima sunce može da sija i do 5000 puta više nego prosječna sijalica, a kada takvo svjetlo dođe na oko, mogu se desiti mnoge stvari. Ukoliko takva pojava traje samo momenat, možete primjetiti mutnu mrlju koja će se razbistriti nakon nekoliko minuta. Ukoliko su vaše oči duže vremena izložene direktnom sunčevom svjetlu, tada postaju umorne što dovodi do glavobolje.

Naša zjenica može kontrolisati koliko svjetlosti dolazi do mrežnice koja se nalazi u stražnjem dijelu oka. U slučajevima kada je svjetlost jača, tada se zjenica sužava te tako ograničava količinu svjetlosti koju propušta. Ukoliko je svjetlost jaka i dalje, zjenica se ne može tek tako suziti i onda počinjemo žmiriti te tako dolazi do daljnjeg naprezanja očiju i glavobolje.

Sunčane naočale u tim slučajevima djeluju kao svojvrsni štit našim očima, pa stoga nemojte zaboraviti ponijeti sa sobom sunčane naočale, bilo gdje da idete.

Snježni odbjljesak

Jedan od uzročnika snježnog sljepila može biti odbjljesak koji će najčešće uzrokovan horizontalnim svjetlosnim zrakama koje će se reflektuju od samu površinu pod veoma opasnim uglom. Sunčane naočale će vam u ovom slučaju sigurno pružiti adekvatnu zaštitu. Kada je u pitanju smanjenje snježnog blještavila, odlična opcija su polarizirane leće, ali prije same kupovine veoma je bitno da se informišete da li sadrže maksimalnu odnosno 100% UV zaštitu.

Sindrom suhog oka

Vrlo često se tokom zime susrećemo sa veoma hladnim i suhim vjetrovima na otvorenom. Kada se to događa u kombinaciji sa zagrijanim suhim zrakom u unutrašnjim prostrojima, može doći do neželjenih posljedica. Naime, tada prirodna vlaga iz naših očiju veoma brzo isparava a suzne žlijezde teško mogu nadoknaditi veliki gubitak vlage. Jedan od najboljih preventivnih načina zaštite je upravo nošenje sunčanih naočala tokom dana.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Usporedi