Kako odabrati najbolje sunčane naočale


Pored činjenice da vam pomažu bolje vidjeti te da vas štite od sunca, sunčane naočale danas predstavljaju i veoma važan modni detalj. Ukoliko ne znate kako odabrati sunčane naočale u odnosu na oblik lica, vašim aktivnostima ili boji lica, odgovore saznajte u nastavku teksta.

Klasične sunčane naočale su naočale koje koristimo svakodnevno, dok šetamo, sunčamo se, vozimo automobil…Ovakva vrsta naočala nije zamišljena niti predviđena za nešto kompleksnije aktivnosti, ali ipak svakako bitna činjenica je da će spriječiti sunce kako nam ne bi smetalo u obavljanju raznih aktivnosti.

Sportske sunčane naočale namijenjene su osobama koje praktikuju fizičke aktivnosti kao što su planinarenje, vožnja bicikla, trčanje. Ovakve naočale su obično izrađene od nešto laganijih ali itekako izdržljivih i otpornih materijala te se kao takve prilagođavaju licu. Na određenim sunčanim naočalama možete mjenjati leće te iste koristiti u različitim vremenskim uslovima.

Skijaške naočale kao što se i sam naziv govori namijenjene su za skijaše, odnosno osobe koje uživaju u zimskim aktivnostima i sportovima. Ovakve naočale izrađene su sa ciljem zaštite od jakog svijetla koji se često reflektuje od snježnog pokrivača.

Da li su skuplje naočale ujedno i bolje?

Skupe naočale automatski ne znače i bolji kvalitet. Naime, činjenica je da kod pojedinih skupih naočala ponekad plaćate marku, odnosno brend, ali isto tako važno je napomenuti da niti jeftine naočale neće pružiti vašim očima zaštitu kakvu bi trebale.

Sunčane naočale bez UV zaštite mogu oštetiti vaše oči čak i više nego da ih uopće nemate na licu. Cilj sunčanih naočala je da smanje jačinu svjetla i tada se zjenica oka širi. Ukoliko nema adekvatne zaštite, tada naše oči primaju mnogo više UV zraka.

U tom slučaju mogu biti veoma opasne dječije naočale koje nemaju UV zaštitu, jer se tako ugrožava djetetov vid i povećava šansa sa ozbiljnijim oštećenjima koja mogu biti trajna.

Stoga prilikom kupovine sunčanih naočala treba biti oprezan i dobro se posavjetovati sa stručnim licima u optikama koji će vam dati najbolje savjete. Uvijek tražite naočale sa maksimalnom zaštitom jer samo tako ćete biti sigurni da su vaš vid i oči sigurno zaštićene od negativnog UV zračenja.

Pored adekvatne zaštite od UV zraka, sunčane naočale mogu biti i polarizirane, takve naočale smanjuju intenzivnu svjetlost koja se može odbijati od raznih površina kao što su voda, cesta i slično.

Polarizirane naočale odličan su izbor prilikom sunčanja na plaži i dugog gledanja u more. Ukoliko pored toga često koristite mobitel dok ste na plaži, volite se slikati, čitati vijesti i dopisivati, u tom slučaju preporuka je da se odlučite za standardne sunčane naočale.  Jedna od alternative su naočale koje imaju tzv. efekat zrcala, naime one reflektuju jake zrake svjetlosti i tako automatski smanjuju količinu zraka koje dolaze ka vašim očima. U tim slučajevima, Police sunčane naočale su jedan su od najboljih izbora.

Osim prethodno nabrojanih vrsta naočala, možemo reći da postoje i fotoosjetljive naočale koje se automatski zatamne ako je prisutna jaka dnevna svjetlost. Ukoliko nosite naočale za korekciju vida a ne želite nositi leće i pomalo vas muči da imate posebne dioptrijske naočale, tada preporučujemo fotoosjetljive naočale koje bi mogle biti pravi izbor.

Koju boju sunčanih naočala odabrati?

Mnoge osobe često misle da boja naočala utiče na zaštitu od UV zraka, ali to je greška, jer boja nema apsolutno bilo kakve veze za zaštitom od UV zračenja. Sive sunčane naočale neće vam pružiti nikakvu bolju zaštitu u odnosu na roze ukoliko nemaju UV zaštitu.

Nešto tamnije boje poput sive, smeđe i zelene odlične su za standardne aktivnosti, a posebno na otvorenom. Naime, jedan od razloga zbog čega se kupci odlučuju za tamnije nijanse je zato da se smanji opterećenje oka u prilično osvjetljenim uslovima. Osim toga, sive i zelene naočale neće vam promjeniti doživljaj boja koji vidite, dok ipak smeđe naočale pomalo mogu uticati na to.

Kada je riječ o svjetlijim bojama kao što su narandžasta, roza ili žuta, savjet je da se koriste u slabije osvjetljenim uslovima. Takve naočale na odličan će način prikazati kontrast boja i omogućiti vam da okruženje u kome se nalazite prikaže nešto svjetlijim.

Kod pojedinih sunčanih naočala može doći i do mjenjanja intenziteta boje, od jačeg na vrhu leće, do nešto slabijeg prema dnu. Takva vrsta naočala veoma je dobra za vožnju automobila obzirom da tada intenzitet leće smanjuje jačinu sunca koja dolazi sa gornje strane, dok slabija boja na dnu pruža bolju vidljivost i tako osigurava sigurniju vožnju.

Sunčane naočale prema obliku lica

Osobe koje imaju ovalni oblik lica imaju najmanje problema prilikom izbora sunčanih naočala, je im zaista pristaje većina modela. Ukoliko imate ovalno lice, preporuka je da pazite kako oblik samih naočala ne bi bio prevelik ili odnosno premali za lice.

Osobe koje imaju lice u obliku srca najčešće imaju nešto istaknute jagodice te užu bradu. U ovom slučaju, najbolji savjet je da traže retro ili mačkaste naočale.

Kod osoba sa okruglim licem ono je najšire kod jagodica dok se prema čelu i bradi sužava. Osobama sa ovim oblikom lica najbolje najbolje će stojati nešto veće sunčane naočale ali ne treba zanemariti niti četvrtaste ili mačkaste modele.

Za osobe koje imaju četvrtasto lice, preporučujemo da najviše pažnje obrate na avijatorske ili okrugle naočale koje će se najbolje uklopiti na takvom obliku lica.

Ukoliko razmišljate o kupovini kvalitetnih sunčanih naočala, posjetite naše poslovnice gdje će vam naše stručno osoblje dati sve neophodne savjete. Budite sigurni da ćete dobiti sunčane naočale sa adekvatnom UV zaštitom, a osim toga naš tim pomoći će vam da odaberete za vas idealan model sunčanih naočala.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Usporedi