Zbog čega je važno nositi sunčane naočale?


Jako i blještavo sunčevo svjetlo često može štetno uticati na naše oči, zato je veoma važno odabrati sunčane naočale koje će pored toga što lijepo pristaju našem licu, ujedno biti i zaštita za oči.

Sunčane naočale su vrlo često jako bitan i neizostavan modni detalj i sasvim je logično da svako od nas želi imati lijepe i privlačne naočale koje nam savršeno pristaju, ali pored toga, sunčane naočele je prepručljivo nositi zbog brojnih zdravstvenih razloga.

Prije svega, moguće je usporiti nastanak sitnih bora u uglovima očiju, manje ćete žmirkati na suncu i tako pravovremeno spriječiti ranije boranje kože. Sa sunčanim naočalama možete zaštiti bjeloočnice od direktne izloženosti UV zrakama i uveliko smanjiti opasnost od oštećenja očiju.

Sunčane naočale tokom proljeća i ljeta preporučljivo je nositi i onda kada na nebu nema mnogo sunca i oblačno je. Osim sebi, sunčane naočale kupite i vašoj djeci kako bi i njihove oči bile pravovremeno zaštićene.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta zbog čega bi trebali nositi sunčane naočale i koja je njihova prednost.

Sunčane naočele štite od UV zraka

Kao što je općepoznato, sunce proizvodi UV zračenje koje često možemo osjetiti. U malim dozama, takvo zranje znači stvaranje Vitamina D koji je neophodan našem organizmu, ali previše UV zraka može prouzrokovati problem poput opekotina, a posebnno dovesti do oštećenja vida. Upravo zato prilikom kupovine sunčanih naočala, veoma je bitno pročitati njihovu specifikaciju. Na taj način se jednostavno možemo informisati da li i sa kojom učinkovitosti sunčane naočale koje namjeravamo kupiti štite od UV zraka. Ukoliko na specifikaciji proizvoda ne stoji da naočale štite vaše oči od UV zraka, bolje je ne kupovati ih bez obzira koliko njihova cijena bila povoljna.

Mnogo UV zraka nakon određenog vremena može prouzrokovati stvaranje katarakte, te negativno uticati na čistoću vida. Naravno da izlaganjem sunčevim zrakama nećete odmah oštetiti vaš vid ili oči, ali dugoročno to može predstavljati problem.

Bitno je da vam sunčane naočale dobro pristaju

Ukoliko sunčane naočale koje namjeravate kupiti ne pristaju baš najbolje vašem licu, u tom slučaju bi UV zrake mogli proći ispod njihovog štita i tako će štetno djelovati kako na vašu kožu, tako i na oči. Stoga je veoma bitno odabrati sunčane naočale koje će savršeno pristajati obliku vašeg lica. Takve naočale ne smiju dodirivati trepavice, ali ne bi trebale biti ni predaleko od očiju, sasvim uredu je kada su one poravnate sa linijom vaših obrva.

Zato one sunčane naočale koje vam savršeno pristaju imaju mogućnost da na najbolji način blokiraju UV zrake, a osim toga vaše oči brane od pijeska, alergena, prašine te čestica koje ponekad ne možete vidjeti očima.

Naočale sa polariziranim lećama

Naočale sa polariziranim lećama mogu ukloniti odsjaj s površine vode kada ste na plaži ili sa snijega dok ste na skijanju. One pojačavaju kontrast i tako ublažavaju naprezanje vaših očiju. Odličan su izbor ukoliko ste često vani, pogotovo uz vodene površine poput mora i jezera.  Same polarizirane leće nemaju UV zaštitu, ali je stoga veoma važno da kupite kvalitetan model koji automatski ima ugrađenu zaštitu od UV zračenja.

Koju boju naočala izbarati?

Mnoge osobe pomisle da ukoliko kupe sunčane naočale kojim dominira tamija boja, da će se na taj način bolje zaštiti od svjetla, ipak, boja uopće nije u toj mjeri presudna koliko sama moć naočala da blokiraju UV zrake. Upravo zato je veoma bitno pročitati specifikaciju prilikom kupovine gdje ćete obratiti pažnju da li postoji informacija da naočale služe za zaštitu od UV zraka.

Naime, zjenica koja se nalazi u centru vašeg oka može kontrolisati koliko će svjetlosti primiti u unutrašnjost oka. Kad nosite tamnije naočale, leća se više otvara kako bi tako pustila više svjeta. Ukoliko sunčane naočale koje ste kupiti, nemaju UV zaštitu, onda ćete u vaše oči pustiti veću količinu UV zračenja.

Mnogi ljudi se često pitaju i koji materijal je najbolji za sunčane naočale, da li onaj od plastike ili od stakla? Bitno je da slijedite vaš ukus ali isto tako još važniji savjet je da ne ugrozite lični vid. Pojedine naočale kao što su one sa zakrivljenim lećama nekad mogu prouzrokovati iskrivljenje vidnog polja što uopće nije situacija koju želimo pa barem se radilo i o sunčanim naočalama.

Ukoliko u obližnjoj prodavnici, marketu ili benzinskoj pumpi primjetite sunčane naočale i odlučite se za njihovu kupovinu, postoji velika vjerovatnoća da su te naočale lošeg kvaliteta. Zato je savjet da birate provjerene optike odnosno prodavce naočala koji će vam na prvom mjestu ponuditi kvalitet.

Sunčane naočale trebaju nositi baš svi

Ako sebi kupujete sunčane naočale, nemojte zaboravite da ih kupite i vašoj djeci koja treb da ih nose kada su vani, a posebno u slučajevima kada je sunčano vrijeme. Određena istraživanja su pokazala da tek 32% roditelja uči svoju djecu da trebaju nositi sunčane naočale kako bi spriječili UV zrake.

Ukoliko prilikom sunčanja na plaži, na vaše tijelo stavljate kremu za sunčanje kao zaštitu od UV zraka, tada bi ste trebali razmisliti da nosite i sunčane naočale, kao i vaša djeca. Kod djece se problem sa UV zrakama mogu pojaviti čak i prvi put prilikom izloženosti suncu i zato je veoma važno da i vaša djeca nose kvalitetne sunčane naočale, to će im pružiti neophodnu zaštitu a sa lijepim sunčanim naočalama, vaša djeca će izgledati cool i u trendu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Usporedi