Simptomi koji ukazuju na problem sa vidom


Mnoge osobe širom svijeta imaju manje ili veće probleme sa vidom, ali važna činjenica je da je problem s vidom pojava koju nikada ne treba zanemariti. Najčešće sami možemo primjetiti određene promjene poput aureole oko svjetla, zamagljenog vida, slijepih pjega u vidnom polju, čestih glavobolja – pogotovo u predjelu očiju. Najteži oblici su eventualni gubitak vida i sljepoća. Upravo zato bilo kakve promjene ne treba nikako ignorisati I zato ćemo vam u ovom tekstu detaljnije pojasniti na koji način određene simptome možete povezati sa problemima vida.

Promjene sa vidom mogu imati brojne uzroke, kao što su reflekcijske greške oka koje su najčešće bezopasne, do bolesti očiju koje su ozbiljne.

Promjene u noćnom vidu

Ukoliko vas muči i zamara noćna vožnja, to je jedan od prvih znakova promjene vida. Ako ne možete jasno vidjeti saobraćajne znakove pored puta i teže primjećujete određene objekte u toku noćne vožnje, onda bi trebali potražiti stručnu pomoć.

Dijagnoza bolesti koja ima uticaj na oči

Vaše zdravlje, lične navike kao što su ishrana, fizičke aktivnosti ali i dužina te kvalitet sna itekako mogu uticati na vaš vid. Ako osoba ima dijabetes, poremećaj štitnjače ili drugo slično stanje koje se može reflektirati na vid, preporučuje se posebna briga za oči.

Infekcija oka

Sami očni pregledi ne moraju prepoznati samo promjene vida, ponekad se može procjeniti i samo zdravlje očiju i kapaka, te se na taj način može primjetiti i infekcija oka. Mnoge infekcije su zarazne tako da postoji mogućnost trajnih posljedica i ovu pojavu nikako ne treba zanemariti. Ako osjećate svrab, imate crvenilo ili iscjedak iz oka, to je onda znak za hitan pregled oka.

Učestale glavobolje

Glavobolje ponekad mogu nastati zbog napetosti u mišićima, zbog stresa ili upala, ali itekako mogu biti upozorenje da postoji problem sa vidom. Ako su glavobolje prečeste, najbolje je da za početak posjetite vašeg ljekara. Ako patite od migrene, možete vidjeti tačke ili imati druge smetnje u toku ili poslije migrene. Najčešće su ovakve pojave bezopasne, ali ipak pregled nije na odmet, jer takvi simptomi mogu biti znak ozbiljnijih problema.

“Umor očiju odnosno napetost se pojavljuju iz raznih razloga,
kao što su previše rada pored računara…”

Čest umor očiju

Umor očiju odnosno napetost se pojavljuju iz raznih razloga, kao što su previše rada pored računara, mnogo čitanja i slično. Ipak, ukoliko umor očiju potraje duže od tri dana, to nam može ukazivati na očnu infekciju ili druge problem sa očima.

Smetnje u vidu

Kada je riječ o smetanjama o vidu, ukoliko primjetite male plutajuće tačkice, te ukoliko se ovo dešava iznenada, to je jedan od znakova odvajanja mrežnice ili drugih problema sa mrežnicom.  Osim toga, ukoliko imate bolove u očima prilikom pokreta, kao što je gledanje sa desna na lijevo, u tom slučaju bi trebali hitno zakazati pregled oka.

Osjetljivost na svjetlo

Ukoliko ste previše osjetljivi na svjetlo, a posebno ako se pojavi iznenada, takav znak može upućivati na infekciju oka, abraziju rožnice ali i poremećaje centralnog nervnog sistema. Riječ je o ozbiljnoj pojavi nakon koje bi se trebali obratiti vašem ljekaru.

Imate problema sa fokusiranjem


Brojni očni problemi se manifestuju kao poteškoće sa fokusiranjem na određene objekte u vidnom polju, ili zagamjenosti vida kada se pokušavate fokusirati na određeni objekat. Nekada je moguće da imate problem sa fokusiranjem na određenom svjetlu, te da je nekad problem izražen na jednom, a nekad na drugom oku. Ovakav problem se može desiti i zbog čestog čitanja malih slova ili prečestog gledanja u mobitel, računar ili televizor. Međutim, ukoliko ste primjetili i najmanji problem sa fokusiranjem, preporučuje se oftamološki pregled.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Usporedi